Hur annonserar jag på sidan?

Vad är bilen värd? Hur ökar jag sannolikheten att hitta rätt köpare? Hur tar jag betalt? Frågorna är oftast många när du ska sälja din bil och vi försöker besvara så många som möjligt.

Det viktigaste när du ska göra en affär är att du som säljare känner dig nöjd med försäljningen och att köparen är nöjd med köpet, försök därför att ange så mycket information som du kan när du lägger upp en annons på din bil.

För att få en rättvis prisbild kan du jämföra din bil mot andra liknande bilar genom att använda vårt verktyg för jämförelse, då ser du enkelt skillnaderna mellan bilarna och det ger dig en indikation var i prisnivå du kan lägga dig.

Att sälja din veteranbil på vår sida är väldigt enkelt och du gör detta här: www.hestkraft.se/annonsera

Jag har hittat en köpare, vad gör jag nu?

Vad roligt att vi kunnat hjälpa dig att hitta en köpare av din bil. Men det återstår fortfarande några viktiga saker innan köpet blivit genomfört.

Börja med att kontrollera köparen, är han eller hon den de verkligen utger sig för att vara? Be att få se körkort eller pass när ni träffas. Ägarbytet går inte igenom om uppgifterna visar sig vara falska. Då kommer du stå kvar som ägare till en bil du inte har hos dig. Skador, parkeringsböter och liknande kommer att registreras på dig eftersom du fortfarande står som ägare på bilen.

När en affär sker mellan privatpersoner gäller köplagen om inget annat avtalas mellan er. Du kan skriva ett eget avtal för vad som gäller i just er affär men tänk på att avtalet måste vara skäligt och inte bara gynna den ena parten. Använd ett köpekontrakt och skriv in det som du och köparen kommit överens om. Kontraktet ska upprättas i två exemplar där du behåller det ena och köparen det andra, båda kontrakten undertecknas.
Mer information om köplagen hittar du här.

Hur tar jag betalt för bilen?

När betalning ska ske är det viktigt att transaktionen genomförs när ni skriver köpekontraktet, undvik kontanter då bilaffärer oftast handlar om större summor vilket utgår en risk. Använd swish, bank eller postväxel eller gör upp affären på bankkontoret. Du kan också be köparen att genomföra en banköverföring till ditt konto men detta går endast om ni använder samma bank, då sker överföringen till ditt konto direkt, annars dröjer det timmar upp till dagar beroende på när överföringen görs.

Hur genomför jag ägarbyte av bilen?

För att köparen ska kunna köra iväg med bilen krävs det att köparen minst har tecknat en trafikförsäkring, det gäller enligt lag. Din försäkring upphör att gälla när ni skrivit på ägarbyteshandlingarna och detta meddelas automatiskt till ditt försäkringsbolag.

För att registrera ägarbytet gör ni detta enklast via transportstyrelsens app “Mina fordon”, tänk på att dubbelkolla att köparen är rätt person och att handlingarna verkligen skickas till transportstyrelsen.

Hittar du inte svar på dina fråga? kontakta oss gärna.

Förnamn*

Efternamn*

E-post*

Telefon

Meddelande

 

Language
Denna hemsida använder cookies och lagrar viss data för att förbättra din användarupplevelse.